Gradul de bancarizare


In Romania nu este in scadere doar gradul de intermediere financiara ci si numarul adultilor care detine un cont bancar!

Datele Bancii Mondiale releva ca 58% dintre adultii din Romania au un cont bancar. Procentul este cu mult sub media UE (peste 95%), fiind comparabil cu al multor state africane: Gabon – 59%, Uganda – 59%, Gana – 58%, Republica Dominicana – 56%, Zimbabwe – 55%, Ecuador – 51%, Botswana – 51%.

Cele mai “bancarizate” natiuni din lume sunt Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia si Suedia, fiecare cu 100% in ceea ce priveste gradul de detinere a uni cont bancar de catre populatia adulta.

In Europa, sunt doar cateva tari care au un procent mai mic decat Romania: Albania – 40%, Armenia -48% si Kosovo – 52%. Pentru tara noastra, surprinzator este si faptul ca fata de editia precedent a raportului, realizata in 2014, procentul este in scadere (!?) de la 61%.

Mai mult, dintre cele 144 de economii care au facut obiectul analizei Bancii Mondiale, Romania inregistreaza cea mai mare diferenta (33 de puncte) dintre bogati si saraci, in ceea ce priveste “account ownerwship”, la nivelul anului 2017.

  • Romania are 42% din populatia adulta nebancarizata
  • In Europa Centrala si de Est, proportii mult mai mari sunt inregistrate in Muntenegru (68%), Bulgaria (72%), Ungaria (75%), Cehia (81%), Croatia (86%), Polonia (87%) si Estonia (98%).
  • La nivelul tarilor in dezvoltare, 63% dintre adulti sunt „bancarizati”, iar in tarile dezvoltate proportia creste pana la 93%, spune raportul Global Findex Database 2017, care arata gradul de utilizare a serviciilor financiare din 140 de tari ale lumii.
  • In Romania, ponderea adultilor saraci cu cont bancar este inferioara cu 33 de puncte procentuale fata de cea a bogatilor (care fac parte din cele mai bogate 60% dintre gospodarii).
  • Romancele cu un cont bancar sunt mai putin numeroase decat barbatii (cu 9 punte procentuale). La nivel global, nivelul de bancarizare este mai redus la femei: 65% fata de 72% la barbati.

 

 

  • Nici institutiile statului nu platesc salariile numai digital in Romania. Ponderea salariatilor statului care primesc banii cash (circa 2%) este mai mult decat dubla fata de cea la nivel global, de mai putin de 1%.
  • O mare parte dintre salariatii romani din sectorul privat dar si angajati ai statului isi primesc remuneratiile in cash.
  • De asemeni, o treime dintre pensionarii romani isi iau pensiile doar cash, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale. in timp ce in Rusia si Ucraina procentul este de aproximativ 25%
  • lippsa digitalizarii in sectorul pensiilor face ca o treime dintre pensionari sa isi incaseze pensia cash, se arata in Raportul Global Findex publicat de Banca Mondiala
  • In regiune, Romania este campioana nedorita a procentajului populatiei care isi iau salariile la plic.

Banca Mondiala – Global Findex https://globalfindex.worldbank.org/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s