Romania este pe locul 1 în Europa la mortalitate infantilă


In Romania mor, anual, 1.500 de copii cu varste mai mici de un an. Alti 2.000 au mai putin de cinci ani. Sunt cifrele care mentin tara noastra pe primul loc in clasamentul mortalitatii infantile din Europa. Cele mai multe cazuri de deces sunt in zonele rurale.

 

Judetele cu cele mai multe decese ale nou-nascutilor sunt cele sarace: Dolj, Vaslui, Valcea. Accesul mamelor la serviciile medicale tinde spre zero. Una din cinci femei insarcinate nu a mers niciodata la un medic specialist.

 

Mamele din Romania rurala sunt practic abandonate. 6% dintre ele nu au mers nici macar la medicul de familie, iar 9% nu au ajuns la un medic specialist. O alta problema este ca 25% dintre ele nu au asigurare medicala.

 

Din pacate, in Romania din 186 de mii de nasteri, cate au fost in 2015 de exemplu, aproape 40 de mii de femei nu ajuns niciodata la medic inainte de nastere. Prima lor prezentare a fost direct la maternitate sa nasca. Mortalitatea materna este pe seama sarcinilor cu risc care sunt sarcinile la minore, un fenomen foarte clar in Romania, pentru ca in Romania vorbim de 26 de mii de sarcini la minore pe an.

 

Suntem pe primul loc la mortalitatea materna in Europa, din pacate, este o mortalitate care este de mai mult de doua ori si jumatate mai mare fata de media UE si ca o comparatie, noi am dat intotdeauna comparatii cu tari care sunt similare ca si dezvoltare economica. De 3 ori mai mare in Romania este mortalitatea fata de Bulgaria, de 10 ori mai mare fata de Polonia.

 

In Romania practic, mamele au dreptul la controale gratuite, la analize medicale, la ecografii gratuite, deci conform legii. Ideea este ca nu se aplica legea, practic drepturile acestor mame nu sunt respectate, deci ar trebui sa respectam mama, sa respectam dreptul ei si al fatului la viata si la sanatate.

 

Sursa – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/motivul-pentru-care-romania-este-pe-locul-1-in-europa-la-mortalitate-infantila-956195

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s