Reciclare


  • Romania are a doua cea mai slaba rata de reciclare din Europa, desi produce 5,8 milioane de tone de deseuri/an
  • Romania recicleaza doar 3%, fiind al doilea cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana. Cel mai scazut nivel il inregistreaza Bulgaria, care are o rata de reciclare de 0%.
  • De asemenea, cu o rata de colectare de doar 82,3%, Romania are al treilea cel mai slab procentaj din Uniunea Europeana, dupa cel al Bulgariei (81%) si al Estoniei (79%).
  • Din totalul de 5,8 milioane de tone de deseuri pe an, doar Bucurestiul este responsabil pentru producerea a 709.720 de tone pe an, cu o medie de 375 kg pe cap de locuitor.

 

Romania este singurul stat al Uniunii Europene care nu a adoptat inca programe de prevenire a risipei deseurilor, arată un raport lansat saptamana trecuta de European Environment Agency (EEA), in conditiile in care noile legi europene in domeniu, adoptate pe 22 mai, includ obligatii de a monitoriza masurile de prevenire a risipei deseurilor si de a raporta modul in care acestea au fost refolosite.

Risipa deseurilor este o realitate evidenta in Romania, unde gunoaiele au invadat campuri, rauri si lacuri, fara ca autoritatile sa gasească vinovatii.

In prezent Romania recicleaza aproximativ 7% din deseuri. Bucurestiul, care genereaza in jur de 15% din deseurile din Romania, nu are niciun concept cum ar putea ajunge la cota de reciclare europeana.

Directiva UE referitoare la managementul deseurilor spune ca statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru a promova reutilizarea deseurilor si a sustine retelele de refolosire si reparare a acestora.

 

Sursa – https://www.g4media.ro/explicatie-oficiala-pentru-invazia-gunoaielor-romania-este-singurul-stat-ue-fara-programe-de-prevenire-a-risipei-deseurilor.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s