Nivelul salarizarii


O analiza a Patronatului Investitorilor Autohtoni arata ca in mai putin de 20% dintre judetele tarii, cei mai bine platiti angajati sunt cei din mediul privat. Asta inseamna ca pentru cele mai multe judete, salariatii care castiga cel mai mult sunt cei care activeaza in sectorul public.

  • 46% dintre angajatii din Romania sunt platiti cu salariul minim pe economie,
  • cei care castiga peste 700 de euro reprezinta doar 16% din total
  • in mai putin de 20% dintre judetele tarii, cei mai bine platiti angajati sunt cei din mediul privat. Asta inseamna ca pentru cele mai multe judete, salariatii care castiga cel mai mult sunt cei care activeaza in sectorul public
  • in 13 judete, cei care castiga cel mai mult sunt profesorii si doar in noua judete salariatii care duc acasa cei mai multi bani sunt IT-istii.
  • Principalele grupe de ocupatii aflate pe primul loc in ceea ce priveste salarizarea, la nivel de judet, sunt urmatoarele: Profesori in invatamantul primar si prescolar – 13 judete, Analisti programatori in domeniul software – 9, Profesori in invatamantul secundar – 6 judete si Directori de intreprinderi si conducatori din domeniul administrativ – 4 judete,” se arata in raport.
  • in ceea ce priveste salarizarea, in orasele din Moldova se inregistreaza in continuare cele mai mici venituri. In schimb, ele sunt devansate de Maramures.
  • Potrivit raportului, care ia in calcul veniturile din contractele de munca individuale pentru ultimii doi ani de zile, in Maramures s-a inregistrat cea mai ridicata pondere a contractelor individuale de munca aflate in zona salariului minim pe economie, respectiv sub 350 de euro (65,12% din total), urmat de judetul Suceava (64,01%), judetul Vrancea (62,66%), judetul Vaslui (61,96%), judetul Harghita (60,62%).
  • Municipiul Bucuresti inregistreaza cea mai scazuta pondere a contractelor individuale de munca mai mici de 350 de euro (34,52% din total), urmat de Judetul Brasov (36,89%) si Judetul Sibiu (37,01%),” se  arata in raport.
  • Sibiul este urmat de judetul Timis si Cluj.

 

 

Sursa studiu – https://www.piarom.ro/dinamica-pietei-muncii-la-nivelul-principalelor-industrii-angajatoare-2016-2017/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s