Populatia inactiva


Potrivit raportului anual al BNR, Romania a devenit a treia tara din Uniunea Europeana ca nivel al populatiei inactive.

  •  o treime din populatia Romaniei, persoane cu varste cuprinse intre 15 si 54 de ani, deci inca apte de munca, nu au niciun fel de ocupatie.
  • Aceeasi inactivitate se remarca si in randul tinerilor (18-29 de ani), 18% dintre acestia neavand nicio ocupatie. Nivel mai mare de inactivitate in randul tinerilor a inregistrat doar Bulgaria, Grecia si Croatia.
  • iar 72 la suta dintre angajatori reclama deficiente in a gasi candidati, Romania ocupand locul 3 intre cele 43 de state incluse in studiul Manpower privind deficitul de talente.

Cererea de forta de munca, rata locurilor de munca vacante a incetinit in a doua parte a anului 2017, in paralel cu restrangerea ofertei de munca excedentara. “Ambii indicatori ai somajului s-au comprimat pana la cele mai reduse valori din perioada ulterioara anului 2000: 4,3 la suta in cazul ratei somajului inregistrat. Tendinta descendenta a devenit vizibila si la nivelul somajului pe termen lung (pana la 2 la suta, dupa 6 ani de relativa stagnare, in jurul valorii de 3 la suta) si al somajului in randul tinerilor (18,3 la suta, similar perioadei precriza)”, precizeaza raportul BNR.

Cu toate acestea, banca centrala spune ca avem de-a face mai degraba cu o influenta ciclica, deoarece piata muncii este in continuare grevata de deficiente structurale. Astfel, aproape 18 la suta dintre tinerii romani (18-29 de ani) nu sunt nici angajati, nici incadrati intr-o activitate educationala (fenomenul fiind mai extins doar in Bulgaria, Croatia, Grecia, Italia), ceea ce diminueaza substantial sansele ca acestia sa devina o resursa viabila pe piata muncii. Mai mult, mobilitatea tinerilor este printre cele mai scazute din UE, in anul 2016 aproape doua treimi dintre somerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani fiind reticenti la schimbarea domiciliului pentru a-si gasi un loc de munca, comparativ cu o medie de 50 la suta in cadrul UE.

In plus, persoanele inactive in varsta de munca (15-64 de ani) constituie o treime din totalul populatiei, conducand la a treia cea mai mare rata de inactivitate din Europa. Ingrijorator este faptul ca potentialul aport al acestor persoane la detensionarea conditiilor pe piata muncii este mai degraba limitat, in contextul in care numai 10 la suta dintre acestia declarau ca ar dori sa munceasca (fara a cauta insa in mod activ un loc de munca), aproape jumatate din ponderea consemnata la nivelul UE.

In acest context, dificultatile intampinate de companii in procesul de recrutare s-au acutizat – indicatorul de necorelare a pregatirii candidatilor cu cea solicitata de angajatori a ajuns in 2017 la cel mai ridicat nivel al seriei istorice.

“Dinamica anuala a castigului salarial mediu brut si-a continuat parcursul ascendent in anul 2017 (+2 puncte procentuale, pana la 14,8 la suta). Evolutia reflecta, pe de o parte, caracterul tensionat al conditiilor pe piata muncii, iar pe de alta parte, majorarile salariale acordate in sectorul bugetar si ridicarea pragului minim de salarizare la 1 450 de lei (+16 la suta), cu impact mai ales la nivelul personalului necalificat”, spune BNR.

Pentru al doilea an consecutiv, salriul in mediu privat a crescut mult mai putin decat cel din sectorul bugetar. In mediul privat, accelerari ale ratei anuale de crestere au fost vizibile in industrie, mai accentuate in ramurile industriale cu un ritm alert al activitatii, precum industria auto, cea a echipamentelor electrice, fabricarea de masini si utilaje. Totodata, pe o traiectorie ascendenta s-au inscris si segmentele cu o pondere semnificativa a angajatilor incadrati la salariul minim, precum industria usoara si cea alimentara, fabricarea mobilei, prelucrarea lemnului (competitivitatea ultimelor doua ramuri fiind afectata si de cresterea severa a pretului materiei prime din ultimul an).

In plus, variatia anuala a salariului brut aferent sectorului bugetar a crescut semnificativ, pana la 25 la suta (+4 puncte procentuale), ilustrand majorarile acordate in luna ianuarie personalului din invatamant, dar si cele din administratia publica, in lunile februarie si iulie 2017. Pentru al doilea an consecutiv, castigul salarial brut din acest sector s-a plasat peste cel din mediul privat, ceea ce a antrenat – prin manifestarea unui efect de demonstratie – presiuni suplimentare in sensul majorarii salariilor, dincolo de cele decurgand din caracterul deja tensionat al pietei muncii.

Sursa –  http://www.economica.net/o-treime-dintre-romanii-apti-de-munca-stau-degeaba–doar-10prc–dintre-ei-cauta-sa-munceasca_155567.html#ixzz5KkseAexT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s