eRomania – 2


Fonduri cheltuite pentru proiecte inexistente

Ministerul Comunicațiilor a primit de la bugetul alte 14,6 milioane lei pentru realizarea proiectelor Supercomputing 1 și Supercomputing 2. Proiectul Supercomputing se dorea a fi o platformă hardware performantă care să permitărularea eficientă a unei largi diversități de aplicații mari consumatoare de putere de procesare cum ar fi, de exemplu, soluțiile cu număr foarte mare de utilizatori concurenți și cu multe procese în paralel și ,în egală măsură, exploatarea partajată de aplicații specifice domeniilor decercetare de nivel înalt (genetică, biodiversitate, geonomică, nanotehnologii,biomateriale și biocompozite, astronomie, fizica nucleului, climatologie saugeocronologie). Proiectul ar fi trebuit sa permita rularea de modelări și simulări avansate în domeniile e-Sănătate, e-Social, e-Educație, e-Statistică sau e-Mediu, dar si simulări și procesări de mare performanță care puteau transforma acest proiect într-o armă de luptă împotriva „cybercrime”. În fapt, insa, Curtea de Conturi a constatat că Proiectul Supercomputing nu există, echipamentele achiziționate fiind utilizate de Agenția pentru Agenda Digitală a României pentru alte scopuri. De la data achiziției echipamentelor, proiectul Supercomputing nu a funcționat vreodată, nu a produs vreun rezultat din cele așteptate în faza de fundamentare, iar în prezent echipamentele proiectului Supercomputing sunt dezmembrate din configurația prevăzută. Echipamentele au fost asamblate de Agenția pentru Agenda Digitală a României în funcție de cerințele proprii ale acesteia.

Fonduri europene neutilizate pentru proiecte finantate tot de la buget

Ministerul Comunicatiilor a propus și solicitat spre finanțare din fonduri europene nerambursabile proiectul eAcademie pentru funcționarii publici, dar finantarea in cuantum de 5,89 milioane lei a fost suportata de la bugetul de stat, nefiind aprobate cererile de rambursare avansate de minister din fondurile europene. Deși acest proiect a fost asumat ca răspunzând unor necesități ale ministerului și ale altor instituții ale statului, în fapt s-a constatat că până la această dată, proiectul a fost utilizat de un număr de 9.700 cursanți unici, valoare mult sub indicatorul de performanță de 66.000 utilizatori stabilit în faza de fundamentare a proiectului pentru întreaga perioadă de 5 ani. Mai mult, ministerul a solicitat aprobarea proiectului eAcademie pentru funcționarii publici fără a avea prevăzut în HG de înființare dreptul legal de a organiza cursuri de perfecționare a funcționarilor publici, mai exact fără a avea calitatea de furnizor de servicii de formare profesională pentru funcționarii publici.

 

Citeste mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/imaginea-dezastrului-ministerul-comunicatiilor-cheltuit-10-ani-circa-109-milioane-lei-proiecte-it-nefunctionale-nerealizate-portalul-eromania-2-inghitit-peste-52-milioane-lei-functioneaza-nici-18234107

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s