Rata saraciei


Datele oficiale atat europene cat si nationale dovedesc, în fiecare an, ca nu se fac pasi mari în directia estomparii saraciei. Ultimele cifre disponibile sunt din 2017, dar fac referire la anul 2016, iar acestea demonstreaza ca, daca statul nu plati asistatii sociali, jumatate din populatie ar fi în risc de saracie si excluziune sociala. Sunt unele judete care se afla într-o situatie critica.

Datele saraciei sunt legate de productivitate. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este, în general, folosit ca un indicator al nivelului de trai, iar un PIB pe cap de locuitor mai mare semnifica un nivel de trai mai ridicat. Acest indicator poate fi utilizat si pentru a masura productivitatea fortei de munca.

O privire a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor releva faptul ca cele mai scazute niveluri erau în 2017, conform Comisiei Nationale de Prognoza, în Vaslui (4.343 euro), Botosani (4.701 euro), Teleorman (5.402 euro), Mehedinti (tot 5.402 euro) si Olt (5.615 euro). Prin comparatie, Capitala avea, în 2017, un PIB/locuitor de 25.400 euro, adica putin sub suma cumulata a celor cinci judete mentionate.

În unele dintre aceste judete somajul se afla la un nivel foarte ridicat, anul trecut. De exemplu, la Vaslui era de 10,2%, la Teleorman de 10%, la Mehedinti cu 9,4%. Pe locurile patru si cinci din punct de vedere al somajului, se aflau Dolj cu 8,8% si Galati cu 7,9%. Pe de alta parte, cel mai scazut somaj era observat în Ilfov de 0,6%, Timis de 1%, Bucuresti si Arad cu cate 1,5% si Cluj cu 2,1%.

 

 

Cine beneficiaza de ajutoare sociale

 

Venitul minim garantat se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculeaza ca diferenta între nivelul venitului minim garantat prevazut de lege si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Acesta poate ajunge pana la 527 lei/luna/familie.

O privire asupra regiunilor si persoanelor care beneficiaza de ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat, datele Ministerului Muncii ne arata ca în Nord-Est sunt doua judete care se fac remarcate cu un numar ridicat al asistatilor. Este vorba de Bacau si Vaslui cu 11.048 persoane si 10.437 persoane care care beneficiaza de acest lucru, restul avand sub 8.000.

În Sud-Est sunt tot doua judete, Buzau si Galati, cu peste 11.000. În regiunea Sud-Muntenia, un singur judet s-a facut remarcat, cu de peste 10.000 de persoane care beneficiaza de ajutor social, respectiv Teleorman cu 10.500. În Sud-Vest Oltenia, judetul Dolj are 14.462 persoane, iar în restul regiunilor judetele au sub 8.000 persoane în aceasta situatie.

Sunt mai multe tipuri de ajutoare de care beneficiaza mai multi oameni, de exemplu, cele pentru încalzire (pana la cateva sute de lei), unde aproape jumatate de milion de romani primesc sume de bani, sau cele pentru sustinerea familiei (peste 250.000 persoane, cu pana la 300 lei).

Sunt cateva judete care se tot repeta cand vine vorba despre aceste statistici: Vaslui, Teleorman si Mehedinti.

Transferurile sociale si saracia

 

Conform INS, în anul 2016 un sfert din populatie nu a fost afectata de saracie datorita existentei transferurilor sociale. Doar pensiile au facut ca 20,1% din populatie sa nu „cada” în aceasta situatie nefavorabila.

 

„Daca în anul 2016 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape jumatate din populatie (49,6%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative si în mod evident situatia s-ar fi înrautatit în cazul persoanelor varstnice (65 de ani si peste) care, într-o proportie de 85,3%, ar fi fost în stare de saracie relativa. Aceeasi situatie s-ar fi înregistrat si la persoanele aflate în grupa de varsta 55-64 de ani, dar într-o proportie mai redusa, de 54,1%”, informeaza INS.
Conform Eurostat, Romania se afla pe primul loc în UE la persoanele în risc de saracie dupa transferurile sociale, cu 25,3% din populatie, Bulgaria fiind pe cel de-al doilea loc cu 22,9%.

Din datele Eurostat reiese ca desi au fost cativa ani de scadere a persoanelor în risc de saracie si exclusiune sociala, respectiv din 2012 pana în 2015, aceasta a început sa urce în 2016 la 38,8%, de la 37,4%, în 2015.

Pe de alta parte, vecina Bulgaria a realizat o scadere spectaculoasa a acestui fenomen. Astfel, daca în 2012 erau 49,3% în aceasta situatie, în 2016 a ajuns la 40,4%, foarte aproape de Romania, cu o scadere constanta an de an.

Ce mai spune INS

 

Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodariei, rata saraciei relative a fost în anul 2016 de 25,3%. În valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5,006 milioane persoane. Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia într-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent.

 

În perioada 2013-2016, rata saraciei, estimata în raport cu pragul stabilit în functie de nivelul si distributia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a evoluat ascendent, de la valoarea 23,0%, la 25,3% în ultimul an.

 

Sursa – https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22570073-vaslui-teleorman-mehedin-sunt-cele-mai-race-jude-dac-nu-ajutoare-sociale-jum-tate-din-cie.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s