Sărăcia în muncă


Sursa – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/saraci-desi-muncesc-intr-o-zi-am-zis-ca-mi-iau-inima-n-dinti-imi-iau-copiii-si-plec-965039

Se referă la acei oameni care, deşi lucrează, tot trăiesc de pe azi pe mâine. Unu din cinci români – care nu stă degeaba – abia reuşeşte să se descurce cu traiul zilnic. Este cea mai mare rată din Uniune, dublă faţă de media europeană. Cele mai afectate sunt bineînţeles persoanele care locuiesc la ţară, dar sărăcie este şi la oraş. Chiar şi în Bucureşti.

  • 1,6 milioane de români care lucrează sunt sărăci.
  • 850 000 dintre ei sunt angajaţi cu acte în regulă.
  • 750 000 nu au un contract de muncă
  • 34,5% dintre salariaţii cu normă întreagă câştigă salariul minim.
  • În 2011 doar 7,7% dintre anagajaţi erau plătiţi cu venitul minim.
  • De la 1 ianuarie 2018 salariul minim a crescut la 1.200 de lei
  • În prezent ponderea salariilor din Produsul Intern în România este de 30 %. În vest este de 60%

Valoarea coşului minim de consum

Adina Mihăilescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: „Pentru familia de doi salariați cu doi copii, pentru că am vrut să vedem cheltuielile pentru fiecare tip de persoană. Adică adultul activ bărbat, care se consideră capul gospodăriei. Adultul activ femeie, soția capului gospodăriei. Și doi copii, băiat, fată, de vârstă școlară. Valoarea a ajuns la 2500 de lei. În jur de 2500 de lei în mediul urban. Evident considerându-se că această familie dispune de propria gospodărie. În situația în care această familie are un credit sau își plătește o chirie, deci nu are un spațiu propriu de locuit, evident acest coș se duce spre valoarea de 3 700 -3 800 de lei lunar.

Un adult individual, scara de echivalență e de 3,1. Din 2500 am ajunge la aproape 800 de lei. Pentru o persoană, dacă are propria locuință. Și în jur de 1200, dacă trebuie să își plătească chiria.

Acest prag, care se asociază coșului minim decent, stabilește de fapt pragul sub care, dacă familia respectivă cade, înseamnă că se află în sărăcie.

Altfel spus, conform statisticilor, dacă un român câștigă salariul minim pe economie, care în prezent este aproape de valoarea estimata a coșului minim, deci mai puțin de 1200 de lei, ar trebui sa se descurce onorabil.

În 2004 Guvernul a renunţat să mai ia în calcul acest coş minim. Însă grupul de lucru din Parlament încearcă să-l reînvie, printr-un poriect de lege care ar trebui să intre în dezbatere în toamnă. Şi care îţi propune să stabilească un standard, de care să se ţină cont la calcularea salariului minim, a venitul minim garantat şi a politicilor sociale, în general. Experţii nu au cazut încă de acord, care sa fie valoarea coşului, dar putem lua ca exemplu calculul făcut de Intitutul pentru Calitatea Vieţii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s