Hotnews – Drumul chinuit al trenului Orient Express este o oglindă a problemelor din sistemul feroviar românesc


Articol complet – https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22673923-drumul-chinuit-trenului-orient-express-este-oglind-problemelor-din-sistemul-feroviar-romnesc.htm

 

Trenul Orient Express a avut probleme cu locomotiva și a acumulat întârziere mare în timpul traversării țării noastre în lungul său drum dintre Paris și Istanbul. Restricțiile de viteză, defecțiunile apărute la locomotivă, dar și lucrările care nu se mai termină, sau nu se fac deloc, au lungit mult parcursul acestui tren care a ajuns în București cu două ore jumătate mai târziu decât arăta graficul. Între Simeria și Brașov sunt 300 km, dar trenul a făcut aproape zece ore din cauza problemelor tehnice apărute și din cauza numeroaselor restricții de viteză de pe Coridorul IV.

Unde a oprit trenul la prima sa călătorie: Nancy – Strasbourg – Munchen – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timișoara – Piatra Olt – Pitești – București – Giurgiu – Smarda. Distanța de la Smarda (portul din acea vreme al Giurgiului) până la Constantinopol era parcursă în mai multe etape – cu un bac cu aburi până la Rusciuk (Ruse), de aici până la Varna călătorii erau îmbarcați într-un tren local, iar la Varna urma o noua transbordare, pe un pachebot al companiei austriece ‘Lloyd’, care conducea pasagerii la Constantinopol.

Durata primei călătorii (1883) Paris – Constantinopol a fost de 83 de ore și 30 de minute.

  • Drumul de 650 km dintre Curtici și București a durat 20 de ore, dintre care două ore și jumătate trenul a stat în Sinaia, cât timp turiștii au vizitat Peleșul, o oprire de tradiție pentru legendarul tren.
  • Însă au fost multe opriri neprogramate și locomotiva a avut de două ori probleme.
  • Trenul a staționat aproape o oră și jumătate în Teiuș și aproape o oră în Vânători, o comună de lângă Sighișoara, unde trenul a pornit după ce a fost trimisă o locomotivă din Brașov.
  • Lucrările de pe Coridorul IV au făcut ca trenul să înainteze extrem de lent, cu medii orare de sub 50 km. Și între Brașov și Sighișoara numeroase restricții de viteză fac ca viteza medie să fie de aproximativ 40 km/h
  • Marți dimineața trenul a plecat cu întârziere de 9 minute din Băneasa (la 10.09), iar cei 51 km până la Videle au fost parcurși în 85 de minute.
  • Și în această a doua zi trenul trece prin zone unde infrastrutura a fost neglijată; linia București – Giurgiu. Podul de la Grădiștea, prăbușit în 2005, nu a fost refăcut, și trenurile ocolesc pe la Videle, pe un traseu mai lung cu 50 km.
  • Pentru Orient Express drumul București – Videle a durat trei ore și 11 minute, trenul ajungând la 13.20 la Giurgiu Nord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s